Communicatiecoach.

LEES OOK

EXTRA

Rett meiden willen praten. Kunnen praten. Met hun ogen. Die ogen zijn hun grootste kracht.

Een spraakcomputer met oogbesturing geeft een Rett meid een echte stem. Degenen die met zo‘n computer communiceren, verrassen hun omgeving. Ze zijn, elk op hun eigen manier en in hun eigen tempo, open gebloeid.

Onze vereniging wil alle Rett meisjes en vrouwen de kans geven om open te bloeien. Na een uitgebreide bevraging bleek het grootste struikelblok een gebrek aan kennis, aan begeleiding. Het is allesbehalve zo dat je een computer voor je dochter zet en dat die spontaan begint te communiceren.

We willen investeren in het opleiden van de omkadering van onze Rett meiden. We willen kennis en ervaring doorgeven, delen en toegankelijk maken voor alle therapeuten, begeleiders en gezinnen met een Rett patiënt.

Daarom hebben we een gespecialiseerde Rett communicatiecoach ingeschakeld. Logopediste Rozemie Gauquie heeft ervaring in het begeleiden van (Rett) kinderen en ouders bij computerondersteunde communicatie. Om de Rett gezinnen op weg te helpen, bieden wij alle leden van de vereniging een startpakket van 16 uur aan.

Doel.

Het is niet de bedoeling om individuele therapie te geven aan het Rett meisje, wel om de omgeving op te leiden en te ondersteunen.

  • Ondersteuning van ouders en therapeuten in de proefperiode waarin de computer getest kan worden. In deze fase wordt uitgeprobeerd of een spraakcomputer met oogbesturing geschikt is voor de Rett meid. Het is mogelijk dat ze meer baat heeft bij andere hulpmiddelen, ook bij de keuze van die instrumenten kan de communicatiecoach hulp bieden.
  • Ondersteuning bij de aanvraagprocedure door middel van uitgewerkte stappenplannen.
  • Ondersteuning wanneer de computer er is. Ouders en therapeuten leren om er mee te werken.
  • Ondersteuning bij het overleg met school, dagcentrum of zorginstelling over deze vorm van communicatie, over de aanpak, de opbouw, het inpassen in de werking, …

Voorwaarden.

Iedereen die lid is van de Belgische Rett Syndroom Vereniging, in België woont, en voor zijn Rett kind een dossier wil opstarten voor een spraakcomputer met oogbesturing, heeft recht op 16 uur begeleiding. De vereniging betaalt de 16 uur begeleiding en de vervoerskosten van de communicatiecoach.

We vragen enkel een eenmalige bijdrage van 25 euro bij de opstart van het dossier. Een van de sessies gebeurt bij de communicatiecoach, voor de andere sessies komt zij aan huis.

Hoe aanvragen?

Stuur een e-mail naar brsv@rettsyndrome.be met je contactgegevens en de nodige informatie over je Rett dochter. De communicatiecoach neemt dan contact op voor de concrete afspraken. Ook voor specifieke vragen over de geboden ondersteuning kan je daar terecht.

Vacature

Communicatiecoach (m/v/x)

Wij zoeken een tweede Rett communicatiecoach voor de regio West- en Oost-Vlaanderen.

  • Ervaring in de communicatie met een spraakcomputer met oogbesturing is een pre, de bereidheid om je grondig in te werken in de materie is een must.
  • Ervaring met mensen met het Rett syndroom is een pre, enthousiasme en geduld zijn een must.
  • Op zelfstandige basis.

Wij bieden een marktconforme vergoeding.